Kvinnelege spelemenn i Aust-Agder: Johanne Flottorp

Johanne Flottorp fra Åmli
Johanne Flottorp fra Åmli

Tekst fra filmen nedenfor

Detta. E Johanne Flottorp fra Åmli i Aust-Agder. Ho er ei ut av de svært dyktige kvinnelige felespillerane i folkemusikkmiljøet vårt.

Tidlegare va det uvanlig at kvinner spelte fele. Dette var kunstuttrykk som nesten kun var forbeholdt menn, derav har mye å uttrykke. Spelemenn.

I vår tid er det nok like mange, om ikke fleire jenter, enn gutta som spiller hardingfele.

Den viktigaste læremesteren til Johanne er Salve Austenå fra Folldal. Han er født i 1927. Han sit inne med heile det rikholdige hardingfele repertoaret fra Folldal og bygdene omkring.

Salve har hatt mange elever i hardingfele spell og hos han er det alltid åpent hus for den som vil lære.

I 2009 var Johanne med på ei CD innspilling som heiter Dalstrøka innanfor. Dette er en produksjon i fjellet på Agder. Folkemusikkarkiv.

Her er bilder fra studio, innspillinger og ved musikk for denne plata som de høyre. Johannes Fela er gammel kildevern som har lært på Salve Austenå. Dette er en veldig mykje brukt danseplass. Johanne har delteke på mange konkurransar med hardingfela og har vøre i landsfinalen i Ungdommens kulturmønstring.

Og hun har vunne konkurransen unge talenter på Sørlandet. Hun har med en andreplass frå Landskappleiken, som er norgesmesterskap i folkemusikk.

Her spelar Opheim konsert på Arendal bibliotek.

Ein annan av Johanne sine læremeistrar er Øystein Rød i Grimstad. Han kan slottespel fra mange kanter for landet og sitter også inne med myke av det flotte Fjellskar repertoaret fra folk på Tvedestrand.

Her ser vi Øystein Johanne og Nina Bykkelsmyr fra Froland. Ei anna ung, lovande fele jente fra Agder. Her spelar alle på hardingfele laga, for Svein gjør blant en kjent felemaker fra Ålvik.

I forbindelse med Stemmerettsjubileet 2013 har Agder folkemusikkarkiv produsert to digitale fortellinger; om Ingebjørg Åkre Rysstad – og her: Johanne Flottorp fra Åmli.